14 maart 2013

Inkomensafhankelijke huurverhogingen gaan door

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de voorstellen om op 1 juli de huren te verhogen afhankelijk van het inkomen van de huurders. Na een lang debat op dinsdag 12 maart 2013 ging de senaat ’s avonds akkoord.
Woningcorporaties kunnen de huren bij huurders met een (huishoud) inkomen onder 33.614 euro op 1 juli verhogen met maximaal 4 procent. Bij huishoudens met een inkomen tussen 33.614 en 43.000 euro kan de huur 4,5 procent omhoog. Voor huishoudens boven 43.000 euro geldt een maximum van 6,5 procent. Corporaties besluiten zelf in hoeverre ze de huurverhogingen gebruiken. Hun financiële positie noodzaakt hen er echter toe huren te verhogen.

Omstreden voorstellen
Het kabinet wil met de huurverhogingen scheefwonen tegen gaan en doorstroming bevorderen. De maatregelen zijn niet onomstreden: behalve principiële bezwaren roepen ze weerstand op vanwege privacy van huurders en bureaucratie. En het is de vraag of ze effectief zijn tegen scheefwonen. Eerdere voorstellen haalden niet de eindstreep, maar de Eerste Kamer ging nu alsnog met een nipte meerderheid (37/36) akkoord. De partijen van het woonakkoord (VVD, PvdA, CU, D66 en SGP) stemden voor, de overige partijen tegen.

Aedes: ‘Waarom niet meteen huursombenadering?‘
Over twee jaar wordt het inkomensafhankelijk beleid weer vervangen door de huursombenadering. Aedes pleit al langer voor dit alternatief en vindt het onbegrijpelijk dat de politiek hier niet meteen voor kiest. Alle huizen krijgen dan langzaam maar zeker een huur die goed aansluit bij de waarde ervan en het stimuleert doorstroom.

‘Zorgen over uitvoering’
Aedes maakt zich zorgen over de uitvoering van de huurverhogingen De Belastingdienst moet voor alle huurders een inkomensverklaring verstrekken en dat verliep eerder niet vlekkeloos. Corporaties doen er hun uiterste best voor dat hun huurders geen last hebben van de ingewikkelde bureaucratie.

Voorzet verhuurdersheffing
Tijdens het debat in de Eerste Kamer werd al een voorschot genomen op de politieke discussie over de verhuurdersheffing die het kabinet woningcorporaties oplegt. De Tweede Kamer praat daar woensdag 13 maart over met minister Blok. Die heffing moet worden betaald uit de extra huurinkomsten. Volgens Aedes is het daarmee in feite een ‘huurdersbelasting’ en worden de corporaties gebruikt als belastingkantoor.
Politieke partijen hebben tot nu toe als voorwaarde gesteld dat corporaties genoeg geld over moeten houden om te investeren in nieuwbouw en renovatie. Een aantal senatoren liet weten dat het kabinet dat nog wel ‘overtuigend aan zal moeten tonen’. Volgens Aedes stelt de Eerste Kamer daarmee de minister voor een onmogelijke opdracht.