Tips voor goed en prettig samen wonen

Samen leven doe je niet alleen. U wilt geen overlast van uw buren, zij evengoed niet van u. Hieronder vindt u een aantal tips, die meehelpen om goed en prettig samen te wonen.

Geluidsoverlast
Veel burenirritaties hebben te maken met lawaai. Hou daarom rekening met gehorigheid. Het geluid van kinderen, klussen in huis, huisdieren, de tv, muziek en apparaten kunnen omwonenden overlast bezorgen. Hou daar rekening mee in wat u doet en laat.

Muziekinstallatie en TV
Let op de volumeknop! Wilt u harde muziek horen, gebruik dan een koptelefoon. Stel bastonen niet te zwaar af. Boxen dienen nooit direct tegen het plafond of de muur te worden geplaatst.

Klussen en doe-het-zelven
Klusgeluiden klinken op zaterdagmiddag heel anders dan laat in de avond. Gaat u zagen, schuren, boren of timmeren? Doe dat dan niet op een tijdstip dat uw buren rust mogen verwachten.

Kinderen
Kinderen die geluidloos spelen bestaan niet. Roepen, gillen en lachen horen er nou eenmaal bij. Maar liever niet in het trappenhuis, ’s avonds laat of ’s morgens vroeg onder een openstaand slaapkamerraam.

Huisdieren
Een voortdurend blaffende hond, bijvoorbeeld als zijn baas langere tijd niet thuis is, kan tot flinke overlast leiden. U mag huisdieren houden in uw woning. Zorg er dan wel voor dat andere huurders geen overlast ondervinden van uw huisdieren.

Hondenpoep
Het kan vervelend voor uw buren zijn als uw hond zijn/haar behoefte doet op het openbaar groen rondom het wooncomplex. Wilt u zo vriendelijk zijn om dit op te ruimen?

Feestjes
Geeft u een feestje waarbij u veel muziek, bezoek en dus lawaai verwacht, meld dit dan tijdig (dus niet de dag ervoor) aan uw buren. Als uw buren van te voren weten wat ze kunnen verwachten, zijn de klachten over het algemeen minder. Een goed idee hierbij is om binnen afscheid te nemen en niet laat in de nacht op straat.

Vloeren
Laminaat, parket en plavuizen zijn alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden om zo geluidsoverlast te voorkomen. Voor deze vloerbedekkingen dient u schriftelijk toestemming aan te vragen bij De Vooruitgang, zodat zij kunnen toetsen of de vloer voldoet aan de voorwaarden. Om rekening te houden met uw buren, kunt u in huis beter geen schoenen dragen. Ook is het aan te raden om viltjes onder stoelen aan te brengen.

Wasmachine en droger
De wasmachine en de droger maken veel lawaai. Vooral laat op de avond of ’s nachts is dit hinderlijk voor anderen. Gebruik deze apparatuur op die tijden het liefst met mate. Zorg verder dat apparatuur waterpas staat, dat voorkomt veel geluidsoverlast. En plaats de wasmachine op rubberen stootdoppen.

Leefgeluiden
Het gebruik van de stofzuiger, de trap op- en aflopen en het dichtdoen van deuren zijn onontkoombaar. Beperk deze geluiden tot het noodzakelijke. Loop normaal de trap op en af en trek de deur niet te hard achter u dicht.

Uw tuin
Onderhoud uw tuin goed. Wied onkruid tijdig en gebruik de tuin niet als opslagplaats.

Balkon
Heeft u een balkon? Hou dat dan goed schoon. Gooi geen afval, etensresten of afvalwater naar beneden. Hang liever ook geen wasgoed of kleding over uw balkon.

Vuilnis
Zet uw afvalcontainer pas buiten op de dag dat deze wordt geleegd. Zo helpt u mee om te voorkomen dat het een rommeltje wordt op straat of op de galerij.
Tip: laat geen etensresten achter voor de vogeltjes. Hier komen namelijk ook muizen en ratten op af.