Huurtoeslag

Is uw inkomen beperkt, dan kunt u toch betaalbaar wonen. Als u in verhouding tot uw inkomen te veel geld kwijt bent aan huur, kunt u een toeslag van de Belastingdienst krijgen: de zogeheten huurtoeslag. Om hiervoor in aanmerking te komen geldt wel een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn terug te vinden op www.toeslagen.nl.

Het formulier voor het aanvragen van huurtoeslag kan bij de Belastingdienst aangevraagd worden via telefoonnummer 0800-0543. Zorg ervoor dat u uw burgerservicenummer (sofinummer) bij de hand heeft.

Het aanvragen van huurtoeslag kan ook gedaan worden via het aanvraag- en wijzigingsprogramma op www.toeslagen.nl. U dient dan wel in het bezit te zijn van een DigiD-inlogcode.

Huurtoeslag voor een bepaald jaar kunt u uiterlijk tot 1 april van het daaropvolgende jaar aanvragen.

Let op dat voor huurders onder 23 jaar andere regels gelden voor huurtoeslag. Bij De Vooruitgang kan een woningzoekende zich vanaf 18 jaar inschrijven. Het kan dan ook gebeuren dat een woningzoekende een woning krijgt toegewezen en gaat huren voordat hij/zij 23 jaar oud is. De overheid, en niet De Vooruitgang, heeft bepaald dat voor personen jonger dan 23 jaar een lagere maximale huurgrens geldt dan voor personen ouder dan 23 jaar. Voor 2019 is deze grens EUR 424,44 (huur inclusief servicekosten). In de praktijk betekent dit dat als een woningzoekende jonger is dan 23 jaar en een woning bij De Vooruitgang huurt met een huurprijs hoger dan EUR 424,44, deze woningzoekende NIET in aanmerking komt voor huurtoeslag. 

Op de dag dat de huurder 23 jaar wordt, is de hogere maximale huurgrens van toepassing (voor 2019: EUR 720,42) en kan huurtoeslag worden aangevraagd als de huurprijs inclusief servicekosten inderdaad hoger is dan EUR 424,44. Het formulier voor het aanvragen van huurtoeslag kan bij de Belastingdienst aangevraagd worden via telefoonnummer 0800-0543. Zorg ervoor dat u uw burgerservicenummer (sofinummer) bij de hand heeft.