21 april 2023

Huuraanpassing 2023

Per 1 juli 2023 passen wij de huren aan. Sommige huurders krijgen een huurverhoging, anderen een huurverlaging of blijven dezelfde huurprijs betalen.

Huuraanpassing 2023

De Vooruitgang wil de woningen voor iedereen betaalbaar houden en beperkt daarom de huurverhoging
Ruim 40% van de huurders van De Vooruitgang krijgt geen huurverhoging of zelfs een huurverlaging. Voor de jaarlijkse huurverhoging is het gebruikelijk de inflatie (prijsstijgingen) te volgen. De inflatie is dit jaar extreem hoog (10%). De overheid heeft daarom bepaald dat de huurprijzen van sociale huurwoningen met maximaal 3,1% mogen stijgen, waarbij De Vooruitgang het maximale bedrag voor de huurverhoging van sociale huurwoningen op € 13,50 per maand heeft gesteld.

Geen huurverhoging voor woningen met energielabel E, F of G
De Vooruitgang heeft ervoor gekozen de huur van de woningen met energielabel E, F of G dit jaar niet te verhogen. Door de hoge energieprijzen zijn de lasten van de huurders van deze woningen al erg hoog. Op de website Zoek je energielabel kunt u zelf checken welk energielabel uw huurwoning heeft.

Geen huurverhoging voor huurwoningen die op streefhuur zitten
Als uw huurprijs al op de streefhuur zit, dan krijgt u geen huurverhoging.

Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen
Huurders met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum én die een huur betalen hoger dan €575,03, krijgen dit jaar een huurverlaging tot €575,03. Het gaat om de netto huur, zonder servicekosten. De Belastingdienst, die helpt bij het uitvoeren van de verlaging, rekent hiervoor met de inkomensgegevens van 2021.

Huurverhoging voor sociale huurwoningen
De exacte huurverhoging voor sociale huurwoningen hangt af van uw huidige huurprijs en de streefhuur van uw woning. Hoe dichter de huidige huurprijs bij de streefhuur ligt, hoe minder huurverhoging u krijgt. De maximale huurverhoging is 3,1 % met een maximum bedrag van € 13,50 per maand.

Huurverhoging voor vrije sector huurwoningen
Voor de vrije sector huurwoningen wordt de huurprijs met maximaal 4,1% verhoogd met een maximum verhoging tot de streefhuur.

Wanneer ontvangt u een brief met de nieuwe huurprijs van De Vooruitgang?
Vóór 1 mei ontvangt u een brief met de nieuwe huurprijs indien uw huurprijs wordt verhoogd of gelijk is gebleven. Tussen 1 mei en 1 juni ontvangt u een brief met de nieuwe huurprijs indien uw huurprijs is verlaagd. De huuraanpassing gaat in per 1 juli 2023.

Heeft u problemen met het betalen van de huur?
Neemt u dan contact op met onze woonconsulent via wonen@devooruitgang.com. Samen met u bespreekt onze medewerker de eventuele mogelijkheden.

  • Veelgestelde vragen

  • Mijn inkomen is na 2021 gedaald, kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

    U krijgt huurverlaging wanneer u alle vragen hieronder met ‘ja’ beantwoordt:

    1. Woonde (en huurde) u voor 2 maart 2023 al in deze huurwoning?
    2. Was dit een zelfstandige sociale huurwoning (dus geen vrije sector of kamer)?
    3. Is uw huurprijs op 1 januari 2024 hoger dan € 577,91 (de kale huur zonder de servicekosten)?
    4. Heeft u in 2023 geen huurverlaging voor huurders met een laag inkomen gehad?
    5. a. Voor huurders die alleen wonen: Woonde en woont u alleen en is uw inkomen is niet meer dan € 24.840 per jaar? Of als u AOW krijgt: niet meer dan € 26.430 per jaar?
      b. Voor huurders die met meer mensen wonen: Woonde en woont u met 2 of meer personen en is het totale huishoudinkomen niet meer dan € 32.370 per jaar? Of als uw AOW krijgt: niet meer dan € 35.150 per jaar?


    U kunt voor de aanvraag van de huurverlaging gebruik maken van de modelbrief aanvraag eenmalige huurverlaging. Bij dit verzoek doet u de volgende documenten:

    • een zelf opgestelde verklaring met daarin opgenomen wie er in uw woning woont;
    • een zelf opgestelde verklaring met daarin aangegeven wat het totale huishoudinkomen is. Dit is het inkomen van alle bewoners in uw woning behalve uw inwonende kinderen onder de 27 jaar.

    Uw (gezins)inkomen toont u aan door een loonstrook of uitkeringsspecificatie van de eerste maand van de inkomensdaling (moet dus minimaal 6 maanden geleden zijn). En een loonstrook of uitkeringsspecificatie van de laatste maand voor uw aanvraag.

    Heeft u een eigen onderneming? Stuur dan een verklaring van een accountant voor de winst over de voorgaande 6 maanden.

    Wanneer u een verzoek doet voor huurverlaging, dan krijgt u van ons binnen 3 weken een reactie. Wanneer het verzoek wordt goedgekeurd, ontvangt u van ons een voorstel tot huurverlaging. Wij verlagen de huurprijs per de eerste dag van de 2de maand nadat u van ons het voorstel hebt gehad. Voorbeeld: u dient een verzoek in op 6 juli en u ontvangt van ons het voorstel op 25 juli. Uw huurprijs wordt per 1 september verlaagd.

  • Waarom verhogen jullie de huur?

    Eén keer per jaar mogen wij de huren verhogen. De overheid bepaalt met hoeveel procent de huur maximaal mag worden verhoogd. De Vooruitgang heeft dit geld nodig voor nieuw te bouwen woningen, het onderhoud en het verduurzamen van onze huidige woningen. Dit doen we voor de huurders van nu, maar ook voor toekomstige huurders.

    De huuraanpassing 2024 is eind maart besproken met de Vereniging Huurders Volendam. In de Huurkant 2024 vindt u meer informatie over het huurbeleid van de overheid, bezwaarmogelijkheden, huurtoeslag en passend toewijzen.

  • Hoe berekent De Vooruitgang de huurverhoging?

    Wij berekenen de huurverhoging aan de hand van:

    • de huidige huurprijs van de woning (exclusief servicekosten).
    • de streefhuur van de woning: dit is de huurprijs die wij vragen zodra we de woning opnieuw verhuren. Om de woningen betaalbaar te houden is onze streefhuur lager dan wij volgens de overheid mogen vragen voor een woning.

    Hoe dichter de huidige huurprijs bij de streefhuur ligt, hoe minder huurverhoging u krijgt.

  • Waarom past De Vooruitgang geen inkomensafhankelijke huurverhoging toe?

    Een woningcorporatie kan er voor kiezen huurders met meer inkomen meer huurverhoging te geven. Onderzoek binnen onze gemeente heeft aangetoond dat er bij De Vooruitgang maar heel weinig huurders zijn die een te lage huur betalen in verhouding tot hun inkomen. Een inkomensafhankelijke huurverhoging vinden we daarom niet nodig. Dit hebben we ook vastgelegd in de prestatieafspraken met de gemeente.

  • Heeft de huurverhoging gevolgen voor mijn huurtoeslag?

    Dit is afhankelijk van de hoogte van de huur. Wij geven de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Wij adviseren u zelf ook te controleren of de Belastingdienst met uw juiste huurprijs rekent.

  • Mijn inkomen is gestegen. Heb ik recht op huurtoeslag?

    Vanaf 1 januari 2024 zijn de inkomensgrenzen voor huurtoeslag verruimd. Wij raden u aan een proefberekening te doen op www.toeslagen.nl. Mogelijk heeft u recht op huurtoeslag.

  • Waarom hebben dezelfde woningen in één complex verschillende huurprijzen?

    Betaalbare en beschikbare woningen vinden wij belangrijk. In sommige wooncomplexen zijn woningen met verschillende huurprijzen. Zo vergroten we de woonkansen voor verschillende mensen met verschillende inkomens. Een verschil in huurprijs binnen een complex is daarom geen reden voor huurverlaging.

  • Ik woon in een sociale huurwoning en ben het niet eens met de huurverhoging. Kan ik bezwaar maken?

    Ja, u kunt bezwaar maken. Hoe u dit kunt doen, leest u op de website van de huurcommissie.

    Let op: uw bezwaar moet vóór 1 juli 2024 bij ons binnen zijn.

  • Ik woon in een vrije sector huurwoning en ben het niet eens met de huurverhoging. Kan ik bezwaar maken?

    Dan kunt u ons voor 1 juli 2024 een brief sturen. Hierin geeft u aan waarom u het niet eens bent met de nieuwe huurprijs. Uw brief kunt u mailen naar: wonen@devooruitgang.com.

    Opsturen kan ook: De Vooruitgang, ter attentie van Afdeling Wonen, Postbus 30, 1130 AA Volendam.

    Let op: uw bezwaar moet vóór 1 juli 2024 bij ons binnen zijn.

  • Mijn inkomen is recent sterk gedaald en door de huurverhoging kom ik in financiële problemen. Kan ik bezwaar maken?

    Een inkomensdaling is op zichzelf geen geldige reden om bezwaar te maken. Maar er kunnen bijzondere omstandigheden zijn. Wij adviseren u contact op te nemen met onze medewerker Verhuur- en Bewonerszaken via wonen@devooruitgang.com. We maken dan met u een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

  • Mijn woning heeft gebreken. Ontvang ik dan toch een huurverhoging?

    Ja. U kunt namelijk geen bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging vanwege onderhoudsgebreken. Zijn er al langere tijd gebreken en worden deze niet naar uw tevredenheid door ons verholpen? Dan kunt u voor 1 juli 2024 bezwaar maken. Hoe u dit kunt doen leest u op de website van de Huurcommissie.

    Let op: uw bezwaar moet vóór 1 juli 2024 bij ons binnen zijn. Wij hebben dan 6 weken de tijd om de gebreken te verhelpen. Als dit niet gebeurt, kunt u een verzoek voor tijdelijke huurverlaging indienen. Het door u ingevulde formulier kunt u mailen naar wonen@devooruitgang.com.

  • Als ik via automatische incasso betaal, moet ik dan nog iets doen bij een huurverhoging?

    Nee, de huur wordt dan automatisch door ons aangepast. Als u op een andere manier betaalt, dan moet u wel zelf de huurprijs aanpassen.