19 november 2021

Sloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in Borculo

De sloop van de oude Seinpaal nadert voltooiing. Op deze locatie ontwikkelt De Vooruitgang 54 sociale huurappartementen die bedoeld zijn voor de jongeren op de woningmarkt. 

Sloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in Borculo

Er is door de mensen van Havik hard gewerkt om het gebouw stap voor stap te ontmantelen. En dat doen ze op duurzame en circulaire wijze. Chiel Havik (directeur bij Bouw- en Handelsonderneming M. Havik B.V.) vertelt vol enthousiasme over de circulaire ambities bij Havik en de visie van hun bedrijf: “Onze doelstelling is om anders te gaan denken! Bouwmaterialen uit sloopobjecten vinden bij ons via de handel een tweede leven.”

Duurzaam slopen is eigenlijk niets anders dan het zoveel mogelijk demonteren en gescheiden afvoeren of recyclen van vrijgekomen materialen. Chiel vertelt: “Echter, wij gaan daarin nog een stapje verder. Ons streven is om de materialen te hergebruiken, oftewel circulair te slopen. Dus bij een aanvraag voor een sloopproject is circulariteit altijd het uitgangspunt.”

Wie de afgelopen weken langs de oude Seinpaal kwam, zag ongetwijfeld de verschillende materialen bij elkaar liggen, gesorteerd per materiaalsoort.Chiel legt uit: “Wij richten ons op zowel product- als materiaalhergebruik. Bijvoorbeeld bij de sloop van de Seinpaal worden alle vrijgekomen materialen zeer zorgvuldig gedemonteerd, gepakketteerd en vervolgens in Borculo weer opgebouwd, waar deze hal zal gaan dienen als evenementenhal. Het is fantastisch dat de aanwezige materialen bij volgende bouwprojecten een mooi alternatief bieden voor dure en schaarse grondstoffen. Gezien het huidige gebrek daaraan is er een grote toekomst voor circulair slopen, alleen al omdat het fors bijdraagt aan reductie van CO2 uitstoot.”

Op de vraag hoe Chiel de toekomst ziet, antwoordt hij: “Ons circulair denken moet er toe gaan leiden dat opdrachtgevers en partners uitgaan van waarde en niet meer van kosten. Het ‘denken in grondstoffen’ moet in de plaats gaan komen van het ‘denken in afval’. Idealiter maken de industrie en het publiek deze nieuwe manier van denken eigen. Wij zetten er op in om dat proces te stimuleren en te versnellen door actief te laten zien hoe we dat in de praktijk toepassen. Hergebruiken is altijd beter dan verwerking als afval, zo zien wij dat.”

Sloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in BorculoSloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in BorculoSloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in BorculoSloopmateriaal oude Seinpaal krijgt tweede leven in Borculo