10 april 2020

U woont met uw buren in een appartementencomplex en u krijgt te maken met coronabesmetting. Wat te doen?

Deze periode is ontzettend lastig en onzeker voor iedereen. Wij ontvangen vele vragen over wat te doen bij besmetting. Daarom stuurden we aan onze huurders een brief met daarin adviezen die gebaseerd zijn op de richtlijnen van het RIVM. 

Wat is het juiste om te doen bij besmetting met corona?

Een aantal van de door het RIVM geadviseerde leefregels brengen wij hier graag onder uw aandacht.

  • Als uzelf of een huisgenoot besmet is met het coronavirus, dan blijft u thuis en ontvangt u geen bezoek. Het gezin/huisgenoten blijft ook tot 14 dagen na het ingaan van de thuisquarantaine thuis en/of totdat de patiënt 24 uur klachtenvrij is en niemand anders in het gezin klachten heeft;
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten;
  • Als iemand in het huishouden is besmet met het virus, kom dan zo weinig mogelijk in de kamer van de zieke en gebruik geen servies, bestek of tandenborstel van de zieke;
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne, gebruik een papieren zakdoek en was uw handen (minimaal 20 seconden) regelmatig met water en zeep;
  • Zorg ook voor goede hygiëne in uw woning: zet ramen een paar keer per dag open, maak de badkamer en het toilet regelmatig schoon en denk ook aan de kraan, lichtknopjes en deurklinken. Ververs het water met schoonmaakmiddel regelmatig en doe schoonmaakdoeken gelijk in de was.

U woont samen met uw buren in een appartementencomplex en deelt algemene voorzieningen. Het is belangrijk dat u rekening houdt met elkaar.

  • Gebruik de lift bij voorkeur alleen of in ieder geval niet met meer dan twee personen;
  • Ga niet samen de (fietsen)berging in, maar wacht tot uw buurman of buurvrouw weer buiten is;
  • Geef elkaar de ruimte op de galerij, het trappenhuis en in de algemene hal;
  • Was nadat u gebruik heeft gemaakt van de lift, het trappenhuis of andere algemene voorzieningen uw handen (minimaal 20 seconden).

Wij hopen, door de leefregels van het RIVM op te volgen, de besmetting met het coronavirus te beperken. Als u vragen heeft over het coronavirus, kunt u deze stellen aan het RIVM van 8.00 tot 20.00 uur op tel. 0800-1351 of kijk op de website www.rivm.nl.

Heeft u behoefte aan gewoon een praatje of contact?
Dan kunt u bellen naar de Luisterlijn op telefoonnummer 0900 – 0767 of naar de hulplijn van het Rode Kruis op nummer 070 – 4455 888.

Pas goed op uzelf en op anderen. Wij wensen u veel sterkte en gezondheid toe in deze periode.


Team De Vooruitgang