Het coronavirus en De Vooruitgang

De Vooruitgang volgt de adviezen op van het RIVM. We nemen gepaste maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij willen het besmettingsgevaar voor u én voor onszelf zoveel mogelijk beperken. We hebben onze maatregelen en adviezen voor u op een rij gezet.

Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid. Medewerkers van De Vooruitgang met 1 of meer van deze klachten blijven thuis en laten zich direct testen. Aannemers die voor ons bij u aan het werk zijn, houden zich eveneens aan de richtlijnen van het RIVM en het protocol 'Samen veilig doorwerken' van de Rijksoverheid.

Wilt u ons bezoeken? Dat kan uitsluitend op afspraak.
Inloop is niet mogelijk. Bezoekers ontvangen wij op afspraak. Neem contact op om een afspraak te maken.

Zo krijgen we het coronavirus samen onder controle:

  • Door 1,5 meter afstand (twee armlengtes) te houden, is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten. Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ook uitgezonderd is het ondersteunen van hulpbehoevenden, zoals het duwen van een rolstoel. Lukt het ergens niet om 1,5 meter afstand te houden? U kunt dan beter weggaan.
  • Werk thuis als het kan
  • Schud geen handen
  • Was vaker uw handen - minimaal 20 seconden met water en zeep, goed drogen.
  • Hoest/nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.​​​​​​

Risicogroepen
Mensen die ernstiger ziek kunnen worden van het coronavirus zijn ouderen (mensen van 70 jaar of ouder) en mensen met een chronische ziekte. Behoort u tot deze groep of kent u iemand die tot deze groep behoort? Wees dan extra voorzichtig en volg de basisregels goed op, zoals 1,5 meter afstand houden. Maak samen duidelijke afspraken over op visite gaan bij elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan liever uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Testen en thuisblijven bij klachten
Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.
Het is belangrijk dat iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laat testen. Informatie over het maken van een afspraak voor een coronatest vindt u hier.

  • Laat u testen als u 1 of meerdere van bovengenoemde klachten heeft en blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben uw huisgenoten ook klachten? Dan is het belangrijk dat zij zich ook laten testen.
  • Bent u ernstig ziek, neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

Uitslag coronatest
Als uit uw test blijkt dat u op dit moment geen corona heeft, mogen u en uw huisgenoten weer naar buiten. U kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij u daar te ziek voor bent. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijgt u nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Als uit uw test blijkt dat u wel corona heeft, blijven u en uw huisgenoten thuis. U hoort van de GGD wat u en de mensen om u heen moeten doen. Voor personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen kan alleen een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD en de bedrijfsarts en alleen als zij geen klachten hebben.

Meer informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als u corona heeft vindt u op de website van het RIVM.

De Vooruitgang en de procedures rondom corona


Bezoek ontvangen wij alleen op afspraak
Wij ontvangen bezoek op kantoor. Inloop is echter niet mogelijk, bezoekers ontvangen wij uitsluitend op afspraak. Een afspraak maken kan op de volgende manieren:

Na bevestiging van de afspraak ontvangen u graag bij ons op kantoor op het daarvoor afgesproken moment.

Voor overige vragen zijn wij telefonisch of per e-mail bereikbaar gedurende de reguliere openingstijden.

Reparaties & onderhoud
Reparaties en onderhoudswerkzaamheden voeren we uit, met inachtneming van de coronamaatregelen.

Hebben wij een afspraak met u? Wij informeren vooraf of u klachten heeft die lijken op het coronavirus.
Indien wij of een medewerker van onderhoudsbedrijven een afspraak met u hebben, vragen we voordat we bij u binnenkomen of u klachten heeft. Klachten zijn bijvoorbeeld verkoudheid, hoesten of koorts. Is het antwoord ja? Dan gaat de afspraak niet door. We maken dezelfde dag een nieuwe afspraak met u voor over minimaal 2 weken. Ons advies is om u direct te laten testen op corona.

Voor afspraken geldt:

  • Gepaste afstand tot elkaar volgens de richtlijnen van het RIVM;
  • Het kan zijn dat wij u voor de afspraak bellen om te vragen naar uw gezondheid;
  • Als u verkouden bent of grieperig, dan gaat de afspraak niet door;
  • U kunt natuurlijk ook zelf aangeven dat u de afspraak wilt afzeggen. Wij plannen dan samen met u een nieuwe afspraak in.

Wat te doen bij besmetting binnen uw wooncomplex?
U woont samen met uw buren in een appartementencomplex en deelt algemene voorzieningen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat u rekening houdt met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Gebruik de lift bij voorkeur alleen of in ieder geval niet met meer dan twee personen;
  • Ga niet samen de (fietsen)berging in, maar wacht tot uw buurman of buurvrouw weer buiten is;
  • Geef elkaar de ruimte op de galerij, het trappenhuis en in de algemene hal;
  • Was nadat u gebruik heeft gemaakt van de lift, het trappenhuis of andere algemene voorzieningen uw handen (minimaal 20 seconden).

Waar vindt u welke informatie?


Algemeen
Voor vragen over o.a. onderwijs, werk en maatregelen vindt u informatie op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl/coronavirus. Bellen kan via 0800-1351 (08.00-22.00 uur).

Gezondheid
Voor gezondheidsgeralteerde vragen en antwoorden kunt u kijken op de website van het RIVM: RIVM.nl.

Gezondheid in Edam-Volendam
Bij vragen over lokale voorzieningen, opvang of dienstverlening in Edam-Volendam kunt u bellen met gemeente Edam-Volendam via 0299-398 398.

Ziekten in uw regio
Bij vragen over infectieziekten, besmetting(sgevaar) en gezondheid in uw regio kunt u bellen met de regionale GGD via 0299-748 004.

Ernstige klachten
Voor vragen over ernstige klachten, zoals koorts (meer dan 38 graden celcius) en u hoest of ademt moeilijk belt u met uw huisarts.

Reizen
Kijk op nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp Buitenlandse Zaken.

Specifieke vragen over reizen
Over hulpvragen in het buitenland kunt u bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via 0247-247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar).

Ondernemers
De Kamer van Koophandel helpt ondernemers via het KvK Coronaloket. Kijk op kvk.nl of bel met het KvK-loket via 0800-2117.

Luisterend oor
Kwetsbare ouderen of coronapatiënten die in quarantaine of thuisisolatie zitten en die behoefte hebben aan een luisterend oor kunnen bellen met het Rode Kruis via 070-44 55 888 of met de Luisterlijn via 0900-0767.

Bij acuut gevaar of spoed belt u het alarmnummer 112.

Tot slot wensen wij u veel sterkte en gezondheid toe in deze periode. Pas op uzelf en ook op anderen.

Team De Vooruitgang