5 oktober 2018

Freerunners probleem

Probleem freerunners op appartementencomplexen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Freerunnen is één van de snelst groeiende sporten. Freerunnen is een spectaculaire sport die vooral door jonge mensen wordt bedreven. Het is hierbij de bedoeling om, door middel van gymnastische technieken zoals salto’s, over obstakels te springen. Door middel van rennen, springen, hangen en klimmen baant de freerunner zich een weg door de stad of door de natuur.

De afgelopen periode wordt ook De Vooruitgang geconfronteerd met freerunners. De freerunners zitten op de dakrand en lopen en rennen zelfs over de randen van daken van appartementencomplexen. Er zijn meldingen dat freerunners via de galerijen naar de bovenste verdieping klimmen. Dit is uiteraard niet toegestaan en ook levensgevaarlijk.

De appartementencomplexen van De Vooruitgang zijn uitsluitend via de hoofdtoegang en via een intercomsysteem te betreden. Jongeren en freerunners maken er een sport van om via oneigenlijke manieren binnen te komen. Ook wordt er via de constructie, op levensgevaarlijke manieren, toegang tot het gebouw verschaft.

Als ze eenmaal toegang tot het gebouw hebben, vervolgen de jongeren/freerunners hun weg naar het dak waar ze over een hek heen moeten klimmen. Niet voor niets hangt hier het verbodsbord “Verboden Toegang voor Onbevoegden - Art. 461 Wetb. V. Strafr.”.
Vervolgens worden er op het dak foto’s gemaakt van jongeren die zitten of staan aan de dakrand van de appartementencomplexen. Gezien de gevaarlijk situaties die hierdoor ontstaan, zal De Vooruitgang, indien onbevoegde personen op het dak van de appartementencomplexen worden gesignaleerd, aangifte doen bij de politie. 

Niet alleen De Vooruitgang heeft meldingen ontvangen over deze gevaarlijke situaties, maar ook de gemeente Edam-Volendam is door bewoners van deze complexen telefonisch en in persoon op de hoogte gesteld, omdat zij zich ernstig zorgen maken.

De Vooruitgang wil iedereen bij deze waarschuwen voor deze levensgevaarlijke praktijken. Het is niet toegestaan om op de daken van onze woningen/appartementencomplexen te klimmen. De Vooruitgang is dan ook niet aansprakelijk als door toedoen van dit soort praktijken gewonden of zelfs doden vallen.