Burenoverlast

Iedereen vindt het fijn in een prettige wijk en buurt te wonen met goed burencontact. Dat lukt niet altijd en dat is niet prettig. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen zodat u geen burenruzie krijgt of de ruzie kunt oplossen.

Wat kunt u doen?

Ga met uw buren in gesprek en leg uit welke overlast u ervaart. Laat uw buren reageren en kijk of u samen een oplossing kunt bedenken. Maak bijvoorbeeld ook de afspraak om over een tijdje te bespreken hoe het gaat. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u gratis een buurtbemiddelaar van BeterBuren om hulp vragen. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals bijvoorbeeld bij geluidsoverlast. Ook geeft de buurtbemiddelaar u advies hoe u aan elkaar uitlegt waar u last van heeft. Een buurtbemiddelaar is onafhankelijk, niet van De Vooruitgang.

Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op: Buurtbemiddeling Edam-Volendam van BeterBuren.

In het geval er sprake is van strafrechtelijke zaken (criminaliteit, hennep, drugshandel, huiselijk geweld) of zorgelijk gedrag, schakelt u dan de wijkagent in via 0900-8844. Stel van uw melding bij de wijkagent ook De Vooruitgang op de hoogte. Wanneer u overlast ervaart dat wordt veroorzaakt door parkeerproblemen, gemeentegroen, zwerfvuil of hangjongeren, meld dit dan bij de gemeente.

Wat als buurtbemiddeling van BeterBuren niet helpt?

Heeft uw gesprek met uw buren en buurtbemiddeling niet geholpen? Dan is uw volgende stap het bijhouden van een dagboek.

Wat vragen wij van u?

Op basis van één melding over overlast kunnen wij niet veel voor u doen. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de hinder/overlast, vragen wij u een dagboek in te vullen. Hoe doet u dat?

1. Houd zelf 4 weken een dagboek bij van de overlast;
2. Schrijf per keer op: waar u last van heeft, de datum, hoe laat het begint en hoe lang het duurt. Vraag de buren die dezelfde overlast/hinder ervaren dit ook te doen. Samen staat u altijd sterker;
3. Stuur het dagboek na vier weken naar De Vooruitgang via wonen@devooruitgang.com. Vraag de buren die dezelfde overlast/hinder ervaren dit ook te doen;
4. Onze woonconsulent neemt binnen twee weken contact met u op.

Wat is de rol van De Vooruitgang bij overlast?

Nadat u het dagboek naar De Vooruitgang heeft gestuurd neemt onze woonconsulent contact met u op. Daarna nodigen we de overlastgever uit voor een gesprek. Hierbij luisteren we naar de kant van het verhaal van de overlastgever, maken we afspraken en leggen dat vast in een brief. We informeren u over het contact met de overlastgever.

Rechter bepaalt of ervaren overlast reden is voor huisuitzetting

Veel mensen denken dat een woningcorporatie huurders bij overlast gemakkelijk uit hun huis kan zetten. Dit is zeker niet het geval. Het is als verhuurder niet ons doel huurders bij overlast op straat te zetten. Ons doel is vooral de overlastveroorzaker te laten inzien dat zijn/haar gedrag voor irritaties zorgt en dat dit voor niemand prettig is. Een rechter bepaalt of een overlastgever zijn/haar huurwoning moet opgeven. Voor een huisuitzettingsbevel via de rechter hebben wij een dossier met (heel veel) meldingen nodig, er moet buurtbemiddeling zijn ingezet, er moeten meerdere buren zijn die dezelfde overlast ervaren en elke huurder moet een eigen dagboek bijhouden. De overlast moet langdurig en structureel van aard zijn. Daarnaast moet er voldoende aantoonbaar bewijs zijn dat één van de buren de overlastgever is. Pas dan kunnen we een juridische procedure starten.

Rechtszaak vraagt ook inzet van u

Betrokken buren moeten bereid zijn in een rechtszaak te getuigen tegen de overlastveroorzaker. Dit zijn langdurige en zeer kostbare procedures die De Vooruitgang niet opstart zonder een stevig dossier met hierin dagboeken van zoveel mogelijk buren.