16 november 2015

Nieuwe regels voor woningwaardering

Als onderdeel van de nieuwe Woningwet gelden er met ingang van 1 oktober 2015 nieuwe regels in het bepalen van de woningwaarderingspunten voor huurwoningen. Vijfentwintig procent van de woningwaarderingspunten zullen worden bepaald door de WOZ-waarde van de woning.

Het woningwaarderingsstelsel is een puntensysteem waarmee de 'waarde' van een huurwoning in punten wordt uitgedrukt. De oppervlakte van alle vertrekken en van de tuin, het energielabel, de afwerking van badkamer en keuken et cetera, worden allemaal vertaald in een aantal punten. Op deze manier is het mogelijk om woningen eenvoudig met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het totaal aantal punten van een woning bepalend voor de huurprijs. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bepaalt jaarlijks de verhouding van woningwaardering en maximale huurprijs.

Door de wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel kan het gebeuren dat het aantal woningwaarderingspunten van een woning omlaag gaat waardoor de huurprijs die huurders op dit moment betalen hoger ligt dan de maximale prijs die door het ministerie is bepaald. In die gevallen moet er sprake zijn van een huurverlaging.

Omdat woningcorporaties niet verplicht zijn om deze huurverlaging direct in te voeren, adviseert de Woonbond huurders om zelf na te gaan of zij niet teveel huur betalen.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact met ons opnemen.