Overlast

Iedereen vindt het fijn om in een leefbare wijk en buurt te wonen. Toch gaat er wel eens iets mis. Een conflict met uw buren door overlast kan behoorlijk complex worden met als gevolg dat u en uw buren geen contact meer hebben. Dat is niet prettig en dat wil eigenlijk niemand. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om burenruzie te voorkomen of op te lossen.

Burenoverlast

Veroorzaken de buren overlast? Heeft u last van herrie? Bedenk dat buren er meestal niet op uit zijn om u het leven zuur te maken. Vaak zijn zij zich er niet eens van bewust dat zij de oorzaak van overlast kunnen zijn. Daarom, en om de relatie met de buren goed te houden, is het belangrijk dat u eerst een gesprek aangaat met de buren en hen op de hoogte stelt van uw probleem.

Bij overlast van uw buren kunt u denken aan:

  • geluidsoverlast;
  • rommel in trappenhuis;
  • overhangende takken, problemen met de schutting;
  • vernieling van spullen;
  • verschillende leefwijze;
  • vreemde geuren, stank;
  • overlast van dieren;
  • roddelen en pesterijen.

VIDEO: Wat kunt u er zelf aan doen?

Ga het gesprek aan
Zoek een geschikt moment van de dag om de overlastveroorzaker aan te spreken. Begin rustig en wordt niet boos. Als u een geïrriteerde toon aanslaat, zal de overlastveroorzaker meestal ook geïrriteerd reageren. Wordt u zelf aangesproken door buren? Luister dan rustig naar wat zij te zeggen hebben. Meestal komt u er samen wel uit.

Samen afspraken maken
Als de overlastveroorzaker bereid is om mee te werken, kunt u met hem of haar afspraken maken. Bijvoorbeeld dat er ’s avonds na 21.00 uur geen harde muziek meer wordt gedraaid. Of dat, als er een feestje wordt gegeven, dit ruim van tevoren aan u wordt gemeld.

Overlast melden bij Beterburen
Lukt het niet om met de buren overeenstemming te krijgen dan neemt u rechtstreeks contact op met Beterburen. Beterburen is een organisatie die bemiddeling biedt aan buren die overlast van elkaar ervaren en daar zelf niet uitkomen. Hun hulp en advies is geheel gratis. Buurtbemiddelaars ondersteunen u en uw buren bij het voorbereiden naar een eventueel gezamenlijk bemiddelingsgesprek. De ervaring leert dat buurtbemiddeling in 70% van de gevallen leidt tot oplossing van de burenruzie/probleem.

U bereikt Beterburen via 085-9022810 of u vult het meldingsformulier in via de website. Een consulent van Beterburen neemt de overlastmelding in behandeling. In deze folder leest u meer over hun werkwijze en in onderstaande video wordt uitgelegd wat Beterburen voor u kan betekenen en op welke manier.

Overlast melden bij De Vooruitgang
Niet alle conflicten zijn geschikt om op te lossen door middel van buurtbemiddeling via Beterburen. Bijvoorbeeld als er sprake is van geweld, ernstige verslaving, zware psychische problemen of gezins- of relatieproblemen. Is het burenconflict niet geschikt om door Beterburen te worden opgelost of lukt het niet om het burenconflict op te lossen door middel van buurtbemiddeling via Beterburen, dan kunt u de overlast per e-mail melden bij De Vooruitgang met het onderwerp 'overlast'. In deze e-mail beschrijft u de situatie bij voorkeur zo uitgebreid mogelijk en vermeldt u of de politie al is gewaarschuwd of wellicht al is langs geweest. Onze woonconsulente neemt dan contact met u op.

Let op: De Vooruitgang neemt alleen schriftelijke klachten in behandeling!

Overlastprocedure De Vooruitgang
Wij registreren uw klacht en sturen u binnen vijf werkdagen een schriftelijk ontvangstbevestiging waarin is vermeld wie de klacht in behandeling heeft. Wij streven er naar iedere klacht binnen vier weken af te handelen. Lukt dit niet, dan wordt u hierover ook schriftelijk geïnformeerd. Mocht u binnen deze termijn van vier weken vragen hebben over de voortgang, dan kunt u contact opnemen met de medewerker die uw klacht in behandeling heeft.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!
In deze folder van Beterburen leest u tips die overlast kunnen voorkomen.

Problemen bij de buren

Achter (buren)overlast schuilen soms ernstige problemen, zoals drugs- of alcoholmisbruik, (kinder)mishandeling, bedreiging of verwaarlozing. In zulke gevallen is het belangrijk dat er aan de bel wordt getrokken bij de verschillende instanties die hulp kunnen bieden. Vaak wordt door omwonenden helaas te lang gewacht met het doorgeven van mogelijke problemen. Wees daarom alert en aarzel niet om contact op te nemen als u serieuze aanwijzingen voor problemen heeft.

Politie
Strafbare feiten zoals bedreiging, drugsoverlast of geweld dient u te melden bij de politie. Tel: 0900-8844 (geen spoed). Bij grote spoed belt u 112.